Lad mig med det samme slå fast, at jeg ikke er nogen økonomisk begavelse. Hvor andre kommer legende let til stoffet, så må jeg kæmpe med det, og læse de samme sider igen og igen, nogle gange uden at komme til at forstå indholdet fuldstændigt. Jeg er først og fremmest libertarianer af filosofiske årsager.
Derfor var det med glæde at jeg så, at Mises Institute havde udgivet “Economics For Real People” af Gene Callahan, der er en introduktion til det man kalder ”den østrigske skole” indenfor økonomien. Måske kunne jeg hér lære at forstå nogle af de ting, som jeg tidligere har voldt mig problemer, når jeg har siddet og kæmpet mig igennem store, tunge værker.
For dem der ikke skulle vide det, er ”den østrigske skole”, en fællesbetegnelse for en række økonomer, der I øvrigt ikke er østrigere alle sammen. Skolen tæller blandt andet folk som F.A. Hayek, Ludwig Von Mises, Ludwig Lachmann, Henry Hazlitt og Murray Rothbard. Nogle af disse navne vil Liberators faste læsere uden tvivl være bekendte med.
Det er for omfattende for denne korte anmeldelse at forklare hvad den østrigske, økonomiske teori går ud på (hvis man vide det, må man I gang med bøgerne), men jeg kan dog sige at det drejer sig om at beskrive virkelige menneskers, virkelige adfærd, I modsætning til de ”mennesker” man møder I andre økonomiske teorier, der ikke ligner dem vi omgiver os med til hverdag, men nærmere er en slags livløse robotter.
Den østrigske skole beskæftiger sig med de valg som det enkelte menneske foretager sig, og hvorledes disse valg er afhængige af hvilke ting det enkelte individ finder værdifuldt. Den østrigske skole lærer os at man ikke kan finde en generel målestok for værdi (som f.eks. penge), da værdi er subjektiv, og når man ikke kan sige hvad folk værdsætter højest, så kan man heller ikke, ved hjælp af økonomisk teori, forudsige hvordan mennesker vil opføre sig I fremtiden.
På den måde er de mennesker vi ser I den østrigske teori, altså fuldstændigt lige som virkelige mennesker, og det er derfor at Callahan har valgt at kalde sin bog for ”Economics For Real People”.
Og jeg må sige at det virkelig er lykkedes ham at lave en , ikke alene oplysende, men også meget underholdende bog. Skrevet på en sådan måde, at selv en gymnasieelev ville kunne forstå de grundlæggende idéer. (I øvrigt en bog man snildt kan give en gymnasieelev, hvis man kender en der har en interesse for de liberale idéer )
Callahan inddrager alle mulige ting, fra Robinson Ekspeditionen, til Helena Bonham Carter, underlige fantasidyr, Microsoft, Betamax og hvad ved jeg. Det hele er levende beskrevet, med meget humor, og det er tydeligt at Callahan han brænder for dette emne.
Det er nok en fordel at han ikke er professor, eller på anden måde er tilknyttet et universitet eller lignende, men rent faktisk er computer programmør til hverdag. I øvrigt en branche hvor mange af hans eksempler er hentet fra.
Callahan kommer ind på rigtigt mange ting: praxeologi, the austrian business cycle, årsagerne til inflation og deflation, konsekvenserne ved regulering af markedet, osv., osv. Det er lykkedes ham at lave en allround introduktion til den østrigske skole, hvis lige ikke er set siden Hanry Hazlitts klassiske ”Economics In One Lesson” der udkom for ca. 50 år siden.
Jeg vil anbefale alle med den mindste interesse for økonomi og filosofi at anskaffe sig denne fabelagtige bog, og hvis man har beskæftiget sig med den østrigske skole længe, og ved alt om dennes teorier, så køb bogen til en bekendt eller en ven ( hvis I kender et medlem af Venstre, så giv den til vedkommende ). Callahan præsenterer en række benhårde argumenter for fri markedsøkonomi, pakket pædagogisk ind. Og hvem har ikke godt af at læse den slags?
Selv føler jeg mig klar til at gå I gang med nogle af de bøger jeg allerede har læst en gang, men måske ikke har været helt klar til at forstå, nu da Callahan, har været så elskværdig at forklare det på en måde, så selv en simpel amagerdreng som mig kan være med.
Jeg slutter af med et lille citat af Ludwig Von Mises fra ”Human Action”:
”Human action is purposeful behaviour. Or we may say: Action is will put into operation and transformed into an agency, is aiming at ends and goals, is the ego’s meaningful response to stimuli and to the conditions of its environment, is a persons conscious adjustment to the state of the universe that determines his life.”
Gene Callahan “Economics For Real People” Mises Institute, 2002
Og her lidt links, til videre læsning:
Henry Hazlitt “Economics In One Lesson Fox & Wilkes
Mises Institute

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.