Det kan være svært at være igangsætter i Danmark I dag. Der er mange regler man skal være opmærksomme på: moms, skat, afgifter skal betales, og er man restauratør, eller handler man med fødevarer, så er der ekstra mange regler og regulativer man skal kende, og overholde.
Derfor har det også, af og til, været svært at få folk nok, der havde lyst til at tage springet, og prøve lykken som selvstændige. Bureaukratiet er simpelthen for besværligt, og de mængder af papirarbejde der skal ordnes, og regler der gør livet sværere end nødvendigt, er simpelthen for meget, når man oven i købet har de lange arbejdsdage, som de fleste selvstændige er nødt til at have, hvis de skal have deres forretning til at løbe rundt.
Selv socialdemokraterne har indset at der er for mange regler. Men I stedet for at gøre det lettere for igangsættere, så har socialdemokraterne, med Ritt Bjerregaard i spidsen, fundet på at selvstændige erhvervsdrivende, der har med mad at gøre, nu skal gennemgå en uddannelse for at kunne ”få lov” til at drive forretning.
Dette sker altså både for at undgå at folk der ikke kan gennemskue de mange regler starter virksomheder, men også for at forhindre snyd med afgifter, som vi har set det i mange kiosker, der importerer billig sodavand, øl og slik. I øvrigt til stor glæde for os forbrugere, der ikke behøver at betale 25 kr. for halvanden liter cola, men takket være disse ”snydere” kan slippe med en 12-15 kr. for 2 liter af samme drik.
Formålet med uddannelsen er altså at man skal modtage et bevis, eller en slags erhvervskørekort, der giver en tilladelse til at drive en restaurant eller kiosk, som staten så kan tage fra en, hvis den mener at man ikke overholder de mange, mere eller mindre tåbelige, regler som den foreskriver. Ritt Bjerregaard har åbenbart ikke følt at der var sanktionsmuligheder nok overfor ”snydere” og andre misdædere, men med det nye næringsbrev, er der rig mulighed for at kunne true folk, med at tage deres levebrød fra dem.
Mange igangsætter har ingen uddannelse, men heldigvis står det dem frit at starte deres egen forretning. Det er en mulighed man har, hvis man ikke passer ind i uddannelsessystemet, og måske er en af de typer der ikke duer til at indordne sig. Ved at kræve at folk gennemgår et uddannelsesforløb, vil man derfor helt sikkert tage lysten fra en del af de folk, der ellers ville starte deres egen forretning. Desuden skal sådan en uddannelse jo også koste noget, og en person der står og skal starte egen restaurant eller anden virksomhed, har jo nok udgifter i forvejen. Hvorfor i alverden skal man påføre folk sådan en ekstra udgift, bare fordi man gerne vil have ekstra sanktionsmuligheder? Det er jo tåbeligt.
Hele tanken om at man skal bede om lov, og have en tilladelse for at kunne drive en forretning, og tjene til livets ophold, er fuldstændig absurd. Staten burde takke disse mennesker, fordi de ikke ligger samfundet til byrde, og endda leverer service til resten af borgerne og måske også ansætter andre til at arbejde for sig. Men i stedet vælger man altså straffe dem, ved at sætte forhindring efter forhindring op foran dem, I form af bureaukrati, og nu altså også det nye næringsbrev.
Dansk Folkeparti har meddelt at de også barsler med et udkast til hvordan dette erhvervskørekort eller næringsbrev kunne se ud, og det er da pudsigt at netop DF kommer med den udmelding. En stor del af dem der vælger at starte egen forretning er nemlig indvandrere eller danskere med anden etnisk baggrund. Grunden til dette er både at der er en anden tradition for selvstændighed i mange af de lande hvorfra disse indvandrere kommer, men også fordi mange af dem har følt sig diskriminerede, eller måske har haft svært ved at få arbejde andre steder, og derfor hellere vil have fod under eget bord.
Derfor kan det undre en at Dansk Folkeparti, der jo netop altid taler om de store udgifter der er til overførselsindkomster til indvandrere og flygtninge, har lyst til at gøre det sværere at være igangsætter. Det ville jo netop medføre at færre var på overførselsindkomst, hvis det var nemmere at starte og drive sin egen forretning.
Det eneste (svage) lyspunkt i denne sag, er at Venstre har udtalt, at de ikke mener at det er noget staten skal blande sig i, så der er dog håb endnu. Men som landet ligger lige nu, så er der flertal I Folketinget for at indføre det nye næringsbrev i en eller anden form, der indtil videre ikke er fastlagt.
Man kan dog håbe at nogle af de kloge hoveder inde på Christiansborg kan løsrive sig fra Snapstinget længe nok, til at kunne forstå at alle i samfundet vil få meget større glæde af igangsætterne, hvis de får lov til at bruge deres kræfter på at drive forretning, I stedet for at sidde og finde hoved og hale I det statslige bureaukrati.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.