Socialdemokratiet har netop afholdt kongres, hvor formanden som sædvanlig blev kritiseret for ikke at have styr på sine medlemmers meninger. Til gengæld lancerede han socialdemokratiets (eller ”socialdemokraternes” – det er jo mennesker, det drejer sig om) fornyede fremtoning; rosen er blevet kortere, ordførerne yngre og dummere.
Den kulturpolitiske ordfører Mette Frederiksen – som åbenbart hellere ville have været retspolitisk ordfører – har opfordret til kulturkamp imod prostitution. Kulturkampen består i, at køb af seksuelle ydelser ligesom i Sverige skal være ulovligt. Begrundelsen er, at prostitution er i alarmerende vækst (?)
I Danmark er det ikke ulovligt at købe sex af personer over 18 år. Det er ej heller ulovligt at sælge sex. Det er derimod ulovligt helt eller delvis at ernære sig ved andres prostitution. Det har blandt andet den tankevækkende konsekvens, at en hjemmeboende søn på 18 år er omfattet af straffebestemmelsen, hvis hans mor er luder.
Nå, NU skal der ske noget med det dér kvindeundertrykkende og modbydelige prostitution, dér. I Sverige er gadeprostitutionen faldet med hele 30 % efter forbudets indførelse i 1999, så det virker jo fantastisk godt. Mette Frederiksen er nu helt oppe og køre…..
Man forholder sig dog ikke til, om prostitutionen flyttes til andre miljøer end gadeplan, eller om lovændringen forhindrer statistiske målinger – f.eks. ved at undersøgelsesmetoden vanskeliggøres, hvis folk ikke vil medvirke i de undersøgelser, der alt andet lige må ligge til grund. Er der tale om fald i anmeldelsesstatistikken, er det blot endnu mere intetsigende.
Desuden forholder man sig ikke til, at kun ca. 10 % af prostitutionen i Danmark er decideret gadeprostitution, hvilket må betyde, at udvikling i Danmark som i Sverige ikke vil medføre store ændringer i prostitutionssituationen.
Men en kulturkamp vil ifølge Mette Frederiksen betyde holdningsændringer blandt mændene:
”I dag er det ikke kun de fede, gamle og ildelugtende mænd, der besøger prostituerede. Det er alle slags mænd, som gør det”, siger Mette Frederiksen (hvor ved hun det fra?). Det er således vigtigt, at påvirke hele kønnet til at tænke anderledes. Hun vil derfor samtidig have folkeskolens seksualundervisning til at fordømme besøg på et bordel. Vi lader den stå et øjeblik…..
”Forbudet løser ikke alle problemer, men det er min principielle holdning, at man ikke skal kunne købe sig til et andet menneske”, siger Mette Frederiksen.
Det første spørgsmålet er, om det overhovedet løser nogle problemer. Det andet er, hvordan Mette Frederiksen har tænkt sig, at de ”ældre og efterlønnerne” (findes der snart andre mennesker i det her land?) skal have mulighed for at kræve ordentlig offentlig service, når der gøres rent i deres hjem 1 time hver 14. dag? De ansatte er vel også købt af kommunen, der ikke alene køber arbejdskraft af hjemmehjælperne, men som også udlejer dem og finansierer hele cirkusset over kollektive skatter….
Efter min mening må der gøres op med tanken om den stofafhængige luder, om den stakkels narkoman, der bliver nødt til at sælge sit dyrebareste – sin dyd – for ussel mammon. I Holland kæmper de prostituerede en kamp for at få legaliseret deres erhverv fuldt ud. Ikke alene udøvelsen, som i dag er lovlig, men tillige, hvad vi i Danmark kalder rufferi. De vil have ret til at leje erhvervslokaler, trække udgifter fra i skat, danne fagforeninger o.lign. Udviklingen i Holland har vist, at jo mere legalisering, desto bedre forhold for de prostituerede. Den lille del af luderne i Danmark, der ”bliver nødt til at trække på gaden”, hjælper vi ikke ved at gøre deres erhverv endnu mere stigmatiseret.
”Efter at loven blev indført, er gadeprostitutionen gået ned med 30 procent, men for pigerne er det blevet farligere. Loven har skræmt de ‘ordentlige kunder’, væk og tilbage er kun de syge individer. Volden og udsatheden er blevet større, nu har pigerne ikke længere råd til at vælge kunder fra”, siger Christer Thulin, politiinspektør og medlem af Prostitutionsgruppen ved politiet i Malmø.
Tilbage står desuden det helt grundlæggende spørgsmål, om staten og Mette Frederiksen skal bestemme, hvorvidt to – som udgangspunkt – lige parter må indgå en aftale om køb og salg af seksuelle ydelser på samme måde, som man køber en nehandling hos fysioterapeuten. Mit svar er ganske klart ikke som Mette Frederiksens.
At Kristeligt Folkeparti er med på ideen kan ikke undre, da dette parti i en sjældent set grad laver lovforslag ud fra udelukkende moralske forestillinger om, hvordan folk bør opføre sig, når de ikke er i kirke om søndagen. Og at Louise Frevert fra DF også er på kan ej heller undre, da hun jo som DF’er også er socialdemokrat med høje ønsker om regulering (dog helst med lidt mere til de ældre og lidt mindre til de mørke); hun skulle bare vide, at mavedans også snart bliver forbudt som forsøg på anstiftelse til at købe seksuelle ydelser.
Helle Sjelle, ligestillingsordfører Helle Sjelle hos regeringspartiet de konservative:
”Det lyder som et spændende forslag, som vi bestemt skal kigge på, hvis det viser sig, at det har begrænset prostitution i Sverige”.
Nu venter vi så bare på, at det ”liberale” parti Venstre selvfølgelig tager afstand fra en så bedrevidende og moraliserende tanke, der åbenbart vil købes af de konservative, hvis det blot ”begrænser prostitutionen”.
Hvis ikke er der lagt i ovnen til en lang række forbud, der alene legitimeres ved, at de begrænser det, de forbyder.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.