Denne uges junk-journalist er Esben Kjær, Berlingske Tidendes korrespondent i New York. I en artikel på udlands-siderne onsdag den 14. marts i avisens 1. sektion gør Kjær grin med Det Republikanske Partis planer om at opstille skuespilleren Arnold Schwarzenegger til guvernør-posten i Californien.
I artiklen omtaler den danske journalist i New York republikanernes planer således: “Ledende republikanere arbejder aktivt på at få Arnold Schwarzenegger til at stille op til guvernørposten i Californien, hvor partiet – som man næsten kan fornemme – er i alvorlig krise.”
Kjær antyder altså, at kun en meget panikslagen politisk ledelse kan finde på noget så tåbeligt som at opstille den østrigske indvandrer og tidligere bodybuilder til en demokratisk valgt post.
Senere i artiklen hedder det: “Inden man trækker overbærende på smilebåndet, er det værd at huske på, at guvernøren i Minnesota hedder Jesse ‘The Body’ Ventura og er tidligere showbryder, som var kendt for at bære lyserøde boafjer i ringen – og joggingsko i guvernørkontoret. Og Californien havde for et par årtier siden en anden B-skuespiller som guvernør. Han hed Ronald Reagan, og fik som bekendt senere både præsidentembedet og tilnavnet ‘Den store Kommunikator’.”
“Der er nok ingen fare for, at ‘Der Arnolds’ engelske ordforråd vil indhøste ham lignende kælenavne. Til gengæld lærte han i ‘Terminator 2’ at sige ‘Hasta la vista, baaaaby’, hvilket måske kan hjælpe ham med at vinde nogle af statens mange latinamerikanske stemmer.”
Ha ha – sådan bekræfter Esben Kjær alle vores gode danske fordomme om det amerikanske samfund: Amerikansk politik er useriøst og show-præget, præsident Reagan var intet andet end en falleret skuespiller og Arnold Schwarzenegger er idiot.
Ja, der er sandelig bedre i Danmark. Fra 1972 til 1982 havde vi en statsminister, som var lager- og pakhusarbejder og fuldstændig uden meritter, andre end dem havde han samlet op i fagbevægelsen, inden han blev valgt ind i Folketinget. På posten for en af de mest magtfulde interesseorganisationer i Danmark, Kommunernes Landsforening, har vi en tidligere hospitalsportør. Vores socialminister er et tidligere landpostbud. Vores justitsminister er en tidligere banko-vært. Og så videre.
Med andre ord kan vi vist godt blive enige om, at danskerne intet har at komme efter, når det gælder vores politikeres meritter. Meritter dem har Arnold Schwarzenegger til gengæld.
Som bodybuilder har han vundet den eftertragtede Mr. Universe-titel tre gange, og er syv gange blevet kåret som Mr. Olympia. Som skuespiller har har medvirket i mere end tyve spillefilm udover gennembruddet i dokumentarfilmen Pumping Iron. Flere af hans film hører til blandt de mest succesrige aktionfilm i verden – deriblandt Terminator-filmene (1982 og 1991), Commando (1985), Total Recall (1990) og True Lies (1994).
I 1968 emigrerede han til USA – allerede den gang havde han en Mr. Universe og en Mr. Europe-titel bag sig. Han var kun 21. I 1983 blev han amerikansk statsborger. I 1986 blev han en del af Kennedy-familien, da han giftede sig med Maria Shriver, en demokrat hvis onkel var USA’s 35. præsident. I 1991 modtag han en National Leadership Award fra Simon Wiesenthal Centeret i Wien for sin støtte til centerets Holocaust-studier. Under præsident George H. Bush tjente han som formand for præsidentens råd om fysisk fitness og sport. Dertil kommer, at han har skrevet tre bøger og er blandt grundlæggerne af den internationale restaurantkæde, Planet Hollywood.
Den østrigske eg, som han kaldes, tjener som inspiration og forbillede for mennesker verden over. Hans succes og livshistorie indgyder den største respekt – han er en ‘achiever’ på alle måder. Berlingske Tidendes behandling af ham er derfor useriøs og ufortjent. Til sidst i artiklen når Esben Kjær endog at antyde, at Schwarzenegger udøver sexchikane på sine kvindelige kollegaer – det er så plat og underlødigt, at det kun tjener som en bekræftelse på den ringe tilstand som dansk udlandsjournalistik befinder sig i.
Hvis Schwarzenegger bliver valgt til guvernør i Californien, så er det sejr for den amerikanske drøm og det amerikanske samfund. Det er en sejr for alle os, der tror på mangfoldighed, frihed, tolerance og hårdt arbejde. Det er nemlig disse værdier, som Schwarzeneggers karriere repræsenterer. Lad os krydse fingre for, at det lykkedes ham at blive opstillet og valgt.
Arnolds bryst måler forresten 144 centimeter, hans lår måler 71 centimeter og hans biceps måler 66 centimeter – hvor meget måler dine, Esben Kjær, din slapssvans?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.