Efter at have bladret mig igennem diverse pressemeddelser om begrænsning af indvandringen, på Venstres hjemmeside, var det en ren befrielse at se Danmarks “Liberale” Parti for en gangs skyld sige noget liberalt. De liberale ord kom fra Venstres uderigsordfører Jens Hald Madsen, der i en pressemeddelse fra den 2. februar, klandrer Poul Nielsson for ikke at ville give støtte til en frihandelsaftale mellem EU og verdens 48 fattigste lande. “Frihandel er den bedste ulandshjælp” lyder overskriften.
Men hvofor stoppe her? Hvorfor ikke foreslå ophævelse af alle handelssaktioner og frihandel med alle lande? Jeg er sikker på at ikke kun ulandene har masser af varer de danske forbrugere gerne vil købe, og hvis de kan fragtes hertil og sælges billigere end danske varer, hvorfor skal danske forbrugere så trækkes med højere danske priser. Protektionisme har først og fremmest den virkning, at varer bliver produceret i områder, hvor det kun kan betale sig at producere netop pga denne beskyttelse mod udenfra kommende konkurrence. Protektionisme bibringer en ikke-optimal produktion, som forbrugerne betaler for.
En anden bemærkelsesværdig ting i Jens Halds pressemeddelse er hans udsagn om, at “[d]e fattige landes eksport har ingen mærkbar betydning for den europæiske handel”. Åh nej, for vi må jo for alt i verden ikke gøre noget for at spolere EUs 1700-tals selvforsyningsstrategi. Forskellen er, at i 1700-tallet fik Europa et liberalt opgør med den protektionistiske tankegang, i dag har dem, der kalder sig liberale, travlt med at forsvare den mest protektioniske, anti-liberale enhed i den vestlige verdens historie.
Noget har Jens Hald dog fattet: frihandel skaber velstand, og kan hjælpe de fattigste lande med “at skabe et selvstændigt økonomisk grundlag”, og stort cadeau til ham for det. Det er bare ikke nok.
Så Jens Hald, gro et par liberale hår på brystet og kæmp for fuldstændig ophævelse af alle handelsbegrænsninger med udlandet, så skal jeg nok lade være med at kalde dig for en socialdemokrat. (Du kan jo begynde med at foreslå frihandel med Irak, så vil jeg holde op med at holde dig medansvalig for 100.000 irakiske børns død.)

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.