Ved at smide en guldmønt afsted til et opsamlings spot i KBH, blev jeg investor i Liberland Settlement Corp (LSC).

En uge senere var aktierne fordoblet i værdi.
Og jeg fik min invitation til Serbien. Det var via foreningen LSA.

Jeg mødtes med Leslee i lufthavnen – Vi var second spearhead team, via Beograd, der skulle sørge for at hovedkvarteret var klar til at tage imod de mange frihedsaktivister.
Der skulle fikses transport, oversættere, og en smooth landing.
Og ikke mindst skulle skyen af media bullshit fra den tjekkiske selvbestaltede Liberland præsident fact checkes, så bestyrelsen og investorerne kunne få et ordentligt overblik.
Nåja, og i tilfælde af hurtig udvikling, skulle vi være klar som boots on ground til at håndhæve firmaets krav på land nok til en special economic zone.

En uge efter endte jeg i kroatisk fængsel. Anholdt for illegal bordercrossing, fra Kroatien ind i Liberland. Det var et forventeligt udfald af et eksperiment. Vores team skulle bustes af myndighederne, midt i Liberland – så vi trackede og vadede igennem en nationalpark, udenom politiets barrikader. Drak flodvand, byggede tømmerflåde, og røg sejrs-cigarer.

Spørgsmålet var om de kroatiske myndigheder ville hævde jurisdiktion over området – Ville de bruge vold og tvang? Eller ville de være nødt til at tigge og bede os om at fjerne os fra Terra Nullus området, for derefter, med hjemmel i lokal lov, at kunne anholde os?

Svaret var ja til både trusler og vold. Det bevæbnede politi tvang os på jorden, og derefter i politibåd og politibil til Kroatien. En tysk-brassiliansk aktvist, som havde nosser til ikke at samarbejde med myndighederne på nogen som helst måde, blev under stor protest trukket afsted af adskillige politimænd i arme og ben.

De 7 kvm2 som Liberland består af, bliver af de serbiske myndigheder anset for at være en del af Kroatien. Det er kommet så vidt at Serbiens indenrigsministerium endda har udsendt en pressemeddelselse, der understreger at området ihvertfald ikke er Serbisk.

Kroatien anser tilsvarende insisterende Liberland for at være en del af Serbien.
Ingen vil kendes ved området. Undtagen libertarianerne.
Alligevel håndhæver Kroatien jurisdiktion, og blokkerer adgang via både Donau floden og kroatisk landpassage. Og ikke bare dét – Kroatisk politi er klar til at smide folk på jorden, og sende dem i fængsel, for at opholde sig på området.

Fra et kroatisk perspektiv, blev vi anholdt for at krydse ind i Serbien (Liberland) via Kroatien. To dage efter, blev en anden flok aktivister anholdt for at krydse ind i Serbien (Liberland) via Serbien. Det gør sagen sær nok til at den kan smides et godt stykke op i det juridiske system.
Vi håber på en højesteretsafgørelse.

Imens det retslige efterspil kører, har foreningen LSA med økonomisk støtte fra LSC oprettet en base-camp i Serbien, få kilometer fra Liberland. Army telte, diesel generatorer og nødtørftig friluftsbad.
I tilfælde de kroatiske myndigheder bliver tvunget i knæ af deres egen jura og bureaukrati, så er LSA klar til at rykke ind med en times varsel.

Hvis du vil være med, og get in on the action (og møde europas frihedsglade ungdom i en vild kontekst)? Så er det nu du skal afsted.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.