For tiden snakkes der klima alle steder. Og der snakkes så meget at man er ved at brække sig af det, medmindre man hører til dem, der tror at politikerne kan rede jordens fremtid ved at holde et møde eller hvis man mener Danmark har gavn af at få besøg af pinger fra hele verden. Det er faktisk paradoksalt at man bliver træt af at høre omklima i december måned – måneden hvor man normalt er træt af at høre om julen.
Al klimasnakken tager fokus væk fra andre vigtige begivenheder – ikke kun julen, men også mange andre sager. Nu f.eks. den nyligt indgåede ”afvikling af Lukkeloven” som Lukkelovens ven nr. 1 – Lene Espersen nu angiveligt er ved at afskaffe.
Inden jeg dykker ned i interviewet fra Berlingske Tidende, så vil jeg da først minde om, at Lukkeloven – loven som forhindrer store butikker i at holde åbent når arbejdende mennesker har fri – i højeste grad har haft sin væbner i direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner.
Hver gang nogen i Venstre, hos de Konservative eller andre har formastet sig til at foreslå en liberalisering af lukkeloven har Wagner været ude og malet billeder af en så ond, grusom og fæl verden, ingen mennesker ville leve i.
Man kan synes det er mærkeligt at en branches repræsentant ønsker regulering der er til skade for forbrugeren – hvis vi antager det er i forbrugerens interesse at kunne handle når hun vil. Og at branchen kan få så kraftig indflydelse på noget der går forbrugerne og dermed vælgerne imod. Men der skal man forstå to ting:

  1. De Samvirkende Købmænd er ikke nogen branches repræsentant. Det er en organisation for primært små supermarkeder med lav omsætning.
    Lukkeloven er indrettet således at små supermarkeder med lav omsætning har lov til at holde åbent det meste eller hele døgnet. Det er i De Samvirkende Købmænds interesse – ikke i branchen som helhed.
  2. Direktør John Wagner for De Samvirkende Købmænd er sammenfaldende med tidl. generalsekretær for Det Konservative Folkeparti John Wagner.

Tilbage til Lene Espersens argumenter, for hvorfor er tvungen lukning af butikker, der jo ellers ville have kunder, nødvendig:

[Tanten:] Hvorfor bevarer i helligdagslukningen?

[Lenin:] Jeg synes stadigvæk, at de butiksansatte skal have mulighed for at holde fri, ellers vil det blive sværere at få folk til at søge arbejde i detailhandlen, fordi man ikke kan have en sikkerhed for, at man ikke skal arbejde på de mest mærkelige tidspunkter, så jeg holder fast i at helligdagen er en hviledag.

[Tanten:] Der er jo masser af andre folk, som skal arbejde på helligdage som sygeplejersker og læger. Hvorfor skal folk i butik ikke kunne finde ud af det?

[Lenin:]Jeg tror stadigvæk, det er vigtigt, at der er nogle dage, hvor man kan få lov til at holde fri, og hvor man kan holde helligdagen hellig. Det betyder noget for mange familier, at der er dage som juleaften og påskedag, hvor man ikke bliver tvunget til at stå i butik hele dagen. Jeg tror heller ikke, så mange borgere efterspørger, at butikkerne er åbne der.

Men, hvis der ikke er nogen der efterspørger at butikkerne er åbne, så er de vel lukkede? Eller vil butiksindehavere holde åbent i butikkerne bare fordi de må? Og hvorfor svarer hun ikke på, hvad der mon driver sygeplejersker og læger til at arbejde på helligdage? For markedet har jo fundet en løsning – de bliver kompenseret ved at få rede penge i hånden og/eller fri på andre tidspunkter. Hvis sådan en markedsløsning virker for sygeplejersker kan det vel også virke for butiksekspedienter.
Alt i alt lyder Lene Espersen fuldstændig som en anden person, og hvis vi gerne vil vide, hvordan Lene mon vil agere de kommende år, får dukkeføreren det sidste ord:

”For dagligvarehandelen må forliget betegnes som tilfredsstillende, selv om vi – ikke mindst af hensyn til vore ansatte – helst havde været foruden den udvidelse af åbningstiderne om lørdagen, som Dansk Folkeparti synes at have presset igennem. Også udvidelsen af antallet af butikstyper, der må holde åbent helligdage, f.eks. byggemarkeder, kan skabe bøvl, men det var også prisen for et kompromis”.

”Med en økonomisk krise af hidtil usete dimensioner de sidste to år og en meget markant liberalisering af lukkeloven de kommende tre år, har detailhandelen udfordringer nok. Vi kan simpelthen ikke bære mere, hvad enten det kunne være en libalisering [ikke min stavefejl, KK] af planloven eller for den sags skyld tilladelse af tåbelige markedsføringstiltag som rabatkuponer”

siger DSK´s adm. Direktør John Wagner i en pressemeddelelse.

Join the Conversation

4 Comments

  1. Det er Gorbatjov (dukkeføreren) der kysser Honecker (ministeren).
    Men ellers er det to socialister der kysser hinanden – hvad kunne i grunden være en mere passende illustration?
    (Du kunne indvende at det er dødskysset, men det er ikke begivenheden billedet repræsenterer – det er blot de to mennesker)

  2. Det er Gorbatjov (dukkeføreren) der kysser Honecker (ministeren).
    Men ellers er det to socialister der kysser hinanden – hvad kunne i grunden være en mere passende illustration?
    (Du kunne indvende at det er dødskysset, men det er ikke begivenheden billedet repræsenterer – det er blot de to mennesker)

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.