Et civiliseret rygeforbud?

Der er ikke grænser for de vanvittigheder man udsættes for, som borger i dagens Danmark. Den ene dumme ide efter den anden udgydes, på nærmest samlebåndsk maner af især de danske politikere. Hvis man ser på hvem der er værst til at komme med forslag, er forskellene ganske små, dog topper den yderste venstrefløj med […]

Der er ikke grænser for de vanvittigheder man udsættes for, som borger i dagens Danmark. Den ene dumme ide efter den anden udgydes, på nærmest samlebåndsk maner af især de danske politikere. Hvis man ser på hvem der er værst til at komme med forslag, er forskellene ganske små, dog topper den yderste venstrefløj med planøkonomiske og lignende ideer. Men det er faktisk ikke det, som denne artikel skal handle om. Den skal derimod handle en lov som træder i kraft den 15. august, som bliver indført på initiativ af såkaldte borgerlige politikere.

Norge har et, Storbritannien har et og nu skal Danmark selvfølgelig også have et rygeforbud. Det skal nemlig fra d. 15. august ikke være muligt at ryge på landets cafeer, restauranter eller barer længere. Beskeden fra politikerne er klar; Man kan ikke udsætte ikke rygende personale for passiv røg og man kan ikke udsætte de ikke rygende kunder for det.

At ikke rygende personale ikke må udsættes for passiv røg er godt nok et sjovt argument. Hvornår er det blevet en ansats ret at skulle beskyttes imod noget, som er en integreret del af mange restaurationer? Man må vel gå ud fra, at de ansatte kender vilkårene for det arbejde de påtager sig. Hvis de ansatte ikke bryder sig om røgen, må de jo bare finde et andet arbejde. Jeg bliver heller ikke ansat hos Mcdonalds med en formodning om, at de begynder at lave røde pølser i stedet for burgere, fordi jeg ikke kan tåle fritureos.

Argumentet om, at ikke-rygende kunder skal skærmes for den farlige passive røg, er aldeles ligeså mærkelig. For hvad er det, de skal skærmes imod? Deres egen fri vilje til netop at vælge et sted være, hvor røgen i lokalet er ligeså tyk som på Manhatten en sommerdag. Der er ganske enkelt ingen ofre, ofrene er skabt af politikerne.

Det ser ud til at rygeloven bliver en omkostningsfuld affære, mange bodegaer regner med at lukke, og indtjeningen vil falde på endnu flere. I Storbritannien har det været rigtig dyrt, og bl.a. mange bankoklubber har været nødsaget til at dreje nøglen om, fordi store dele af bankoklientellet ganske enkelt ikke vil spille banko uden at måtte ryge. Udover det har mange barer og cafeer i Storbritannien installeret store og dyre varmeanlæg udenfor, for at tækkes de rygende gæster. Hvilket ikke er blot er omkostningsfuldt, men også enormt forurenende, da anlæggene sluger meget strøm.

Socialt set er loven en seriøs misere. Mange stamgæster på landets bodegaer, som nyder deres daglige ”sæt” over en cerut eller pibe, må nu søge nye græsgange, og kvitte en mangeårig tradition fra dag til dag. Det samme må siges at være tilfældet med de ulykkelige bankospillere fra Storbritannien, for hvem mange måske ikke har haft særlig mange andre glæder i livet. At folketinget, med den borgerlige regering i spidsen, har været spydspids på sådan et projekt er ikke bare fejt, nej, det er så usolidarisk, at det skriger til himlen.

Jeg havde på et tidspunkt fornøjelsen af, at få Helle Sjelles (MF, K) kommentar til emnet, da det var hende som forhandlede forslaget hjem fra de konservatives side.

Jeg spurgte, om det virkelig kunne være borgerlig politik, at krænke restauratørers private ejendomsret på sådan en måde. Hvortil hun udgød de to første myter, som denne artikel allerede har behandlet. Udover det sagde hun, at man også høj grad havde gjort det, for at komme en eventuel socialdemokratisk regering i forkøbet, da denne nok ville lave endnu hårdere regler på området senere hen.

Mage til tåbelig politikerbemærkning skal man lede længe efter. Man må uden tvivl enten have ekstraordinær lidt borgerlig idéforståelse eller bare være en sell-out af karat, for at sige sådan.

Kommentaren står for sig selv, men den er så grel, at jeg kun kan komme i tanke om en bemærkning, som ville have været værre; ”Jeg tror, at jeg får flere stemmer ved næste folketingsvalg, fordi jeg har været tovholder på denne lov.”

Det sagde hun dog ikke, og det tjener hende til ære, for der er efterhånden ikke grænser for hvad folkene inde på Christiansborg kan finde på at gøre, selv om de kalder sig borgerlige.

Jeg er bekendt med, at det fra borgerlige politikeres side, har været på mode i mange år, at redde danskerne fra deres egen fri vilje. Spørgsmålet er bare; hvor lang tid kan det blive ved? Kan de virkelig blive ved med at håne almindelige danskere på denne måde, og så for deres egne penge? Personligt er jeg efterhånden så frustreret, at jeg ikke ved, hvad jeg skal stille op. Hvornår stopper dette moralske morads? Hvornår kan vi få muligheden for at leve i et civiliseret samfund?

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password