Rasmus Brygger (på billedet ovenover, snuppet direkte fra facebook) har markeret sig i den danske debat med et budskab om frihed på tværs af de politiske fløje. Det er så sandelig ikke gået ubemærket hen – Så Liberator har fået fat på Rasmus, og bringer her et kort interview, så vi kan få et indblik i hvad det hele drejer sig om.


Nå Rasmus – Du har jo været meget aktiv i medierne, og er for nylig endda blevet kendt som meningsdanner. I den forbindelse har du blandt andet udfordret liberale, med både Christiania og Feminisme..
Kan du fortælle lidt om hvor den slags indspark kommer fra?

“Udfordringen med liberalismen i Danmark er at den primært tager én form, nemlig den borgerlige/værdikonservative. Derfor kan mange liberale ikke lide hippier, har et problem med fremmede religioner, har det svært med ligestilling osv. Alt dette kan føres tilbage på, at liberalismen i dagens Danmark stadig er markant værdikonservativ. – Og der vil jeg gerne genfortælle liberalismen. Fortælle, at der også skal være plads til andre værdimæssige perspektiver. At der skal være plads til mere “progressive” (i mangel af bedre ord) liberale, som vi f.eks. kan se med libertarians i USA. Derfor tager jeg de kampe, jeg gør.”

Og hvordan går det med kampen?

” Jeg har i hvert fald opdaget at jeg dels kan få en langt større gruppe af mennesker, der ellers ikke identificerer sig som liberale, til at lytte til mine argumenter og dels at flere liberale i min omgangskreds er begyndt at reflektere lidt mere over deres værdimæssige kompas. Så det synes jeg er indikator på, at jeg gør noget rigtigt”

Hvis du så skulle placere dig selv på et politisk og ideologisk landkort, hvor hører du så hjemme?

 
“Jeg køber ikke højre/venstre-skalaen og ser heller ej mig selv som borgerlig, men jeg synes liberal er meget passende for, hvor jeg placerer mig politisk. Jeg ligger ligeså langt væk fra konservative som socialister, da liberalismen er en selvstændig ideologi. Hvis du leder efter decideret tænkere, jeg bedst kan identificere mig med, så taler vi nok Hayek/Friedman.
 
Jeg ser mig selv som liberal. Til tider kalder jeg mig værdiliberal, men det har sådan set ikke ideologisk betydning, da det kun beskæftiger sig med moralske værdier der ligger udover liberalismen, som trods alt er meget snævert defineret.”
 

Har du så planer om at træde ind i politik? Eller er det et bevidst valg at stå udenfor?

“Jeg er faktisk stadig menigt medlem af både LA og LAU, men jeg har gentagne gange gjort det klart, at jeg ikke repræsenterer andre end mig selv. Jeg har altid været skeptisk overfor at gå efter “magten” i politik. Det at netop det er så normalt i dansk politik, tror jeg er årsag til at vi har så mange problemer i dag. Når det så er sagt, skal jeg da ikke udelukke at træde ind i politik på et tidspunkt, men det skal selvsagt være af de rette årsager.”

Man fornemmer at du gerne vil stå lige på brudfladen i værdidebatten, med ben i måske to lejre – Hvem er dine politiske naboer så? Et sted imellem Enhedslisten og Liberal Alliance?

“Jeg er idealist, så har ikke noget tilhørsforhold til LA eller Ø, der forklarer min ideologi. Men det er ikke så underligt, at jeg ligger markant tættest på LA. Jeg går ind for en stat (omend relativt lille), så jeg har heller ikke det store tilhørsforhold til anarkisterne.”

Så betegnelsen anarkokapitalist, som Politikken satte på dig, er forkert?

“Ja der rammer de fuldstændig forbi. Der er intet anarkistisk over min ideologi.”

Hvad siger du så til, at der er folk der gør oprør mod det politiske system igennem civil ulydighed? For eksempel Lars Andersens frihedsaktivisme?

“Jeg synes civil ulydighed kan være et godt demokratisk værktøj. Men jeg mener også, at der bør være en grænse, for det der ofte sker, er at man lader sin ulydighed gå ud over andre. Så noget civil ulydighed er fin, men jeg støtter ikke chikane af politifolk eller lækning af andres CPR-numre.”


Liberator siger tak til Rasmus for svar – Og vi håber i fremtiden at kunne bombardere ham med endnu flere spørgsmål.
Er der noget særligt du godt kunne tænke dig Rasmus perspektiv på, så smid en kommentar; så tager vi dit spørgsmål med til næste interview.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.